Liste

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda girişimci ve yatırımcı hakkında bilgiler vereceğim.

Başlıklarla girişimci ve yatırımcıyı inceleyelim.

Girişimci:

Bir fikriniz varsa sizde bir girişimci olabilirsiniz. Girişimcilik, yıllardır vardı ancak bu kadar gün yüzünde değildi. Girişimci olabilmek için herhangi bir eğitime veya bilgiye sahip olma zorunluluğu yoktur. Fikrinizin, sektördeki yeri, hedef kitle, pazar payı, yapılabilirliği ve benzeri durumları göz önüne alınarak yapılabilirliğini kendiniz sorgulayabilirsiniz. İyi bir girişimci olmak için iyi bir araştırmacı olmak gerekir. Ortaya koyduğunuz fikri araştırmadan, yatırımcı ve ya danışmanınızla paylaştığınızda size soracağı başlıca sorular üstte belirttiğim durumlar olacaktır. Peki girişimci olabilmek için neler yapılması gerekir?

Girişimci olma yolunda atılması gereken adımlar:

  1. Daha önce yapılmamış yada yapılmışsa sizin bölgenizde bulunmayan fikirler bulmalısınız.
  2. Hedeflediğiniz sektöre, anket yaparak yeni bir iş fikri edinebilirsiniz. Kendi fikriniz varsa da sektörün ne gibi eksikleri olduğunu yine anket aracılığıyla analiz edebilirsiniz.
  3. Dünyada yada yaşadığınız ülkede hatta yaşadığınız bölgede, fikrinizin var olup olmadığını araştırmalısınız.
  4. Eğer ki fikriniz daha önceden yapılmışsa, sizin ne gibi yenilikler getirdiğini ancak fikriniz daha önce hiç yapılmamışsa tüm detayları ortaya koyun.
  5. Bu fikri gerçekleştirmek için nelere ihtiyacınız olduğunu belirleyin. İhtiyaçlarınız; donanım, yazılım, materyal, iş gücü ve benzeri olabilir.
  6. İhtiyaçlarınızı tedarik edin ve ihtiyaçlarınız arasında iş gücü varsa, iş gücünü tedarik ederken titiz davranın. Unutmayın, yeni girişimlerin başarılı olabilmesi için iyi ekiplerin olması gerekmektedir.
  7. İş planınızı hazırlayın ve olabildiğince planınıza bağlı kalın.
  8. Fikrinizi, plana göre geliştirdikten sonra, planınızda yer alan sürede tamamlayın.
  9. Tamamlanan iş fikrini ortaya koymadan önce, test edilebiliyorsa ekibiniz arasında test edin.
  10. Ekip arasında test ettikten sonra, fikriniz hangi sektöre yönelik geliştirildiyse, o sektörden belirli kişilere fikrinizi test ettirin.
  11. Testler sonucu sizlere geri dönüşler olacaktır ve geri dönüşleri değerlendirerek, fikrinizi yeniden şekillendirin.
  12. Artık fikriniz, işinize dönüşecektir ve işinizle, sahaya çıkmaya hazırsınız. Belirlediğiniz hedef bölgede, belirlediğiniz sektöre yönelik işinizi pazarlamaya başlayabilirsiniz.
Girişimciler

Girişimciler

Yatırımcı:

Paranız var ve iyi bir fikre yada işe destek vermek isterseniz size yatırımcı diyoruz. Yatırımcı, kendi araştırmaları sonucu yatırım yapar. Peki bu yatırımdan ne bekler? Yatırımcı, bir işe yada fikre yaptığı yatırım neticesinde ilgili iş yada fikri takip etmesi gerekmektedir. Bir fikrin geri dönüş süreci ortalama olarak 6-24 ay iken, bir işin geri dönüş süreci 2-12 ay arasında olmaktadır. Yani yatırımcı, yaptığı yatırımı en az 2 az en çok 24 ay içerisinden geri dönüşü olabilecek iş ve fikirlere yatırım yapmalıdır.

Yatırımcı olma yolunda atılması gereken adımlar:

  1. Yatırım yapmayı hedeflediğiniz bölgeyi ve sektörü belirleyin.
  2. Belirlediğiniz bölge ve sektöre yönelik araştırmalar yapın. Bu araştırmalarda; pazar büyüklüğü, pazara hakimiyet oranı, devamlılık olasılığı ve benzeri durumlara yer verin.
  3. Yaptığınız araştırmalara uygun olan bir işi yada fikri araştırın.
  4. İş yada fikri belirlediğiniz durumlara uygunsa ilgili iş yada fikir sahibi ile görüşmeler yapın.
  5. İş yada fikirde bulunması gereken özelliklere çok dikkat edin. Örneğin, iş planı, ekip, devamlılık, pazara hakimiyet oranı gibi durumları unutmayın.
  6. Eğer ki iş yada fikirde üstte belirtilen durumlar varsa ve iş yada fikrin sahibi ile görüşmede olumsuz bir durum yaşanmamışsa, periyot periyot ilgili işe yada fikre yatırım yapabilirsiniz.
  7. Unutmayın, hiçbir iş yada fikre tek seferde yatırım yapmayın. Her zaman periyot periyot yatırım yapmayı tercih edin.
Yatırımcılar

Yatırımcılar

 

Umarım, edindiğim tecrübelerime göre yer verdiğim, girişimci ve yatırımcı konularını beğenmişsinizdir. Atladığım yada olması gereken konuları yorumlayarak geri dönüş yaparsanız çok sevinirim. Herkese iyi girişim ve yatırımlar dilerim.

Unutmayın ki “Baba parası ile para babası olanlar ne girişimci nede yatırımcıdırlar.”

Burak Uysal

2 Responses to “Girişimci ve Yatırımcı Olmak”

  1. Abdullah TAŞ

    Girişimci ve yatırımcı bu kadar net anlatıla bilirdi eline sağlık bu güzel yazın için teşekkür ediyorum.

    • Burak Uysal

      Yorumunuz ve görüşünüz için çok teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.